Özellikleriyle Türkiye’nin İlk Yemek Kitabı Karşınızda
Muğla Büyükşehir Belediyesi, özellikleriyle Türkiye’de bir ilk olacak “Gocaman’dan Torunlara Muğla Yemekleri” kitabının tanıtımını yapacak. Kitap, Muğla’nın tüm köylerini tek tek gezerek derlenen Muğla’ya özgü lezzetlerin yer aldığı, her sayfasında barkodlu ve görsel tanımlamaların yer aldığı değerli bir eser olarak vatandaşların beğenisine sunulacak.
2009 yılında çalışmalarına başlanan ve Muğla’nın 13 ilçesi gezilerek tanımları toplanan kitap Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı. Türkiye’de bir ilk olan Gocaman’dan Toruna’ya her yemek tanımı görüntüsüne sayfadaki barkodla erişilebilen akıllı kitap Muğla Yemekleri’nin tanıtımı 15 Haziran Perşembe günü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla Türkan Saylan Çağdaş Hayat Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Selma Atabey’in hazırladığı Gocaman’dan Toruna Muğla Yemekleri kitabı, gelecek nesillerin yöresel lezzetleri hatırlaması, yemeklerin tüm özelliklerini günümüze taşıması için yerinde araştırılarak hazırlandı. gelecek ve unutulanları geri getir. 2009 yılında Muğla’nın 13 ilçesindeki köylerin tek tek ziyaret edilerek başlatılan çalışma ile 446 yemek tanımı yerel halkla 60 yaş üstü görüşülerek yemek tarifleri ilk elden elde edildi.
Dr. Selma Atabey; “2009 Yılında Başladığımız Bu Kitap Çalışmasıyla Muğla’nın Yöresel Lezzetlerini Yaşatacağız”
Kitabın yazarı Dr. Selma Atabey; “Muğla coğrafi kuralları, göçleri ve tarihiyle çok zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Ancak günümüz kurallarında birçok yemek, şifalı ot, klasik eser, kentleşme, teknoloji, yemek bölümündeki gelişmeler ve daha birçok örnek az yapılır hale gelmiştir. Bu zenginliklerin birçoğunun gelecek nesillerde unutulacağı korkusuyla Muğla yöresel yemekleri ile ilgili çalışmalara başlanırken çeşitli bilimsel çalışmalar ve Bilimsel Araştırma Projeleri yürütülmüştür. Yöresel eserlerin ve yemeklerin geleceğe taşınması ve unutulanların restore edilmesi amacıyla bu pahalı eşyalara kaynağından ulaşılması planlandı ve Muğla’nın 13 ilçesi köy köy gezildi. Tanımları 60 yaş üstü vatandaşlarımızla görüşerek elde ettik. 2009 yılında başlayan tanım toplama süreci 2020 yılına kadar devam etti ve üç yüzden fazla yiyecek ve içecek tanımına ulaştı. Müzakereler hala devam ediyor.
Muğla yemekleri sadece kitaptakilerle sınırlı kalmıyor, diğer tarifler de genişletilmiş diğer baskılarda yer alacak. Bu kitabı özel kılan akıllı kitap olması, her tanımın görseline ilgili sayfadaki barkod ile ulaşılabilmesi, iki dilde yazılmış olması ve kültürel özelliklerini anlatmasıdır. Kitabın içeriğinde tüm yöresel adlar ve yemek adları aslına sadık kalınarak yazılmıştır. Hangi yemeğin neyle yenilmesinin tercih edildiği ve yöresel olarak kullanılan mutfak terimleri hakkında bilgiler içeren küçük bir sözlük içermektedir. Bu kitabın hazırlanmasında her zaman yanımızda olan ve ekibiyle tüm çekimlere destek olan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’e ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne teşekkür ederim. ” söz konusu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı