Otogarda otobüsler boş kaldı
Ramazan Bayramı’na iki gün kala 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda olağan yolcu yoğunluğu yaşanmadı. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Lideri Mustafa Yıldırım, bilet fiyatlarının uygun olmasına rağmen sıkışıklık yaşanmadığını belirtti. Otobüs firmasında çalışan Yılmaz Sarıhan, “Geçen bayramlarda arabalarımız doluydu, şimdi koltuklarımız boş” dedi.
İstanbul’da her yıl Ramazan Bayramı’na iki gün kala 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda ortaya çıkan yoğunluktaki görüntüler bu yıl yaşanmadı. Her tatil öncesi memleketine ve tatile gitmek isteyenlerin yoğun olarak yaşadığı otogar bu yıl sakin. Otobüslerin ve peronların da boş olduğu görüldü. Yolcular, geçen yıl fiyatlarda artış olmamasını olumlu bulduklarını ifade ettiler. Otobüs firması yetkilileri ise bilet fiyatlarının uygun olmasına rağmen bu yıl otogarda sıkışıklık yaşamadıklarını belirtti. Tüm Otobüsçüler Federasyonu Lideri Mustafa Yıldırım, önceki bayramlara göre bu yıl otogardaki yolcu yoğunluğunun yüzde 50 oranında azaldığını söyledi. Otobüs fiyatları ortalama 300 ile 700 lira arasında değişiyor.
“UÇAK VE DEMİRYOLLARINDA DÜŞÜK FİYAT KARAYOLLARININ PAYINI OLUŞTURDU”
Tüm Otobüs Şoförleri Federasyonu (TOF) Lideri Mustafa Yıldırım, otogardaki yoğunluğun olmamasının nedenlerinden birinin de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler olduğunu belirterek, “İlkokul ve ortaokulların tatil olması bir olumsuzluk oluşturmuyor. bizim için büyük hareket üniversiteler bizim için değerli üniversitelerin bir kısmı zaten uzaktan eğitim hareketlilik durdu kötü ekonomik şartlar da etkiliyor öğrenciler seyahat edemiyor her hafta evine giden öğrenci ayda bir gidebiliyor Seçim havası var bir yanda halk bekliyor.Hava ve demiryollarında düşük fiyat uygulaması karayolunun payını yüzde 40-50 oranında daraltmış durumda.Yani geçen sene tatilleri kıyasladığımızda yüzde 50’lik bir daralmadır. Yani ek seferler bile dürüstçe yapılmadı. Çok az bölgeye ek seferler yapıldı. Dolayısıyla ilave seferler beklenmiyordu” dedi. Sezonun da bu yoğunluğu etkilediğini vurgulayan Yıldırım, “Şu anda tatil zamanı değil, hava soğuk ve serin. İstanbul’dan Van’a uçakla 600 liraya gidiyorsunuz. Şu anda İstanbul’dan otobüs gelmiyor. 850 lira tasarruf edin.Çünkü Ankara’nın fiyatı ne olursa olsun İstanbul’dan uçakla Van’a.Otobüs fiyatı aynı.Otobüste böyle bir lüks yok.Geçen yıl akaryakıt fiyatları 30 liraya gelince fiyat düştü. sektördeki ciddi maliyet artışından dolayı alınmıştır.Son 6 aydır hiçbir firma yeni fiyat almamıştır.eski fiyatlar uygulanmaktadır.havayolları,demiryolları ve kendi içindeki rekabetten dolayı indirim uygulanmıştır.bu indirimler yapılırken Yüzde 30’u geçmemeli, yüzde 50, yüzde 60 indirim yapan firmalar oldu. Doğal olarak hareket olunca bu indirimleri kaldırdılar. “Aslında gözlemleyebilirsiniz. Şu anda birden fazla firma zararına çalışıyor” dedi.
Memleketi Bursa’ya giden Ali Yiğit, “Bileti birkaç hafta önce internetten aldım. Kendim eski bir otobüs şoförü olmama rağmen bilet bulamamıştım. Fiyatlar uygundu, çok ucuza aldım. Bursa’ya bilet 116 lira, “Diğer şirketlerde biraz daha yüksekti. Ama ben de otobüs şoförü olduğum için yoldaki maliyetleri düşünürsek bilet fiyatları düşük” dedi.
“ARACIMIZ BOŞ, GÜN YOLCU YOK” Otobüs firması çalışanı Yılmaz Sarıhan, bilet fiyatlarının uygun olmasına rağmen geçen yıla göre yoğunluğun yarı yarıya azaldığını belirterek, “Eski bayramlardaki gibi yoğunluk yok. İnsanlar giremiyor. nereye gidersen git para yok.Geçen bayramlarda arabalarımız doluydu şimdi koltuklarımız boş.Örneğin arifesi arabamız boş yolcu yok.Şu anda İstanbul-Ağrı bilet fiyatı 700-750 lira arasında.Geçen sene bilet fiyatları 700 liraydı.Enflasyon yüzde yüz artı bilet fiyatları yerinde.Geçen seneye göre fiyatlarda bir artış olmadı.Ancak yolcu yok. Durumumuz uygun değil, böyle giderse şirketi kapatırız” dedi. Kadın yolcu ise biletini rahatlıkla aldığını söyleyerek, “Geçen seneye göre bir kalabalık vardı. , ama yine de bilet bulabildik. Geçen yılki bilet fiyatları ile bu yılki bilet fiyatları aynı.”
(Fotoğraf)
– İstanbuluzunderehaber.xyz