‘Kuş Oteli’nde bu yıl rekor nüfus bekleniyor Hersek Lagünü’nde flamingolar görsel şölen sunmaya başladı
‘Kuş Otel’de bu yıl rekor nüfus bekleniyor
Hersek Lagünü’nde flamingolar görsel şölen sunmaya başladı
Göçmen kuşların geçiş güzergahında dinlenmek ve beslenmek için kullandıkları YALOVA – Hersek Lagünü, eylül ayında misafirlerini ağırlamaya başladı. Türkiye’de bugüne kadar gözlemlenen 496 kuştan 254’ünün kayıt altına alındığı gölde bu yıl rekor bir popülasyon bekleniyor.
Yalova’nın Altınova ilçesinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla korunması gereken sulak alanlar arasında yer alan Hersek Lagünü’nde eylül ayıyla birlikte kuş popülasyonunda artış başladı. Doğa Savunma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Altınova Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde hem kuş türünün hem de popülasyonunun her geçen gün arttığı yaz aylarında lagünde konaklayan ve üreyen kuş sayısının artması insanları sevindirdi. .
Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bübül, kış aylarında su kuşlarının bölgeye geldiğini belirtti. Bülbül, bu kuşların daha sonra üreme alanlarına taşındığını hatırlattı. Geçtiğimiz yaz Hersek Lagünü’nde önemli bir üreme mevsiminin yaşandığını anlatan Bülbül, “Kara gagalı sumrular burada 40’ın üzerinde çift halinde üredi. Bu da bilindiği gibi bölgeye önemli bir kuş alanı özelliği katıyor. Bu tabii ki. Memnuniyet verici. Yıllardır ilk kez bölgede bu kadar çok sayıda sumru üredi.” “Ayrıca Akdeniz martıları da çok iyi üredi. Yeşilbaş ve uzun bacaklı türler de öyle. Yaz aylarında bölgede kara kuşları da dahil olmak üzere 50’ye yakın türümüz üredi. Bu da bölgenin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.” söz konusu.
Flamingolar gelmeye başladı
Eylül ayında sulak alanların su kuşlarıyla dolmaya başladığını anlatan Bülbül, bundan Hersek Lagünü’nün de nasibini aldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Burası lagün olması nedeniyle özel bir alan. Su kuşlarının rahatlıkla beslenebileceği yiyecekler var burada. Onlar da bölgeyi tercih ediyor. Bir hafta önce çok yüksek sayıda flamingo geldi. Hatta dün ve bugün 500’e yakın flamingo yaşıyor. Bölgede sevindirici bir haber var.Dün 6 birey gözlemledik.Nadir ördek türlerinden biri.Ayrıca ördek yavruları da geldi.Yeşilbaşlar üredikleri için şimdiden bölgeye katkı sağladılar. yine turkuaz ördek bölgedeydi.Baktığımızda bölge kıyı kuşları ile hareketlenmeye başladı.Bu arada yaz göçmenleri olan kuşlar arasında bilindiği üzere büyük kanatlı yırtıcı hayvanlar olan leylekler artık yavaş yavaş Afrika’ya doğru ilerliyor. Aslında son bir haftadır leylek geçişi olmuyordu. Daha önce çok sayıda leylek geçiyordu. Çünkü anladığımız kadarıyla kuzey bölgelerde soğumalar erken başladı ve sıcaklıklar düştü. Bu nedenle, Leylekler Başlangıçta Afrika’ya giden gerçek yoldalar.”
“Alanımızda yine nadir türleri görüyoruz”
Bölgedeki popülasyonu geçmiş yıllarla karşılaştıran ve bu yıl nadir türlerin bölgeye gelmesini beklediklerini söyleyen Bülbül, “Şu anda çok iyi başladık. Tabii yıllar önce 2008-2009’da büyük bir yoğunluk vardı. Nadir türlerin popülasyonu burada. Bu yıl da o yıla benzer. Bu günlerde gelişmeler de buna benzer. Umarım o nadir türleri de bölgemizde tekrar görürüz. Rakamlara baktığımızda oldukça yeterli. Bu demek ki bölge gerçek anlamda doğal alan haline gelmiş. Aktif bir tehdit yok. Balıkkartalı yaklaşık 2 aydır kulenin tepesinde duruyor. Balığını alıp yerine geri dönüyor ve balıklarını yiyor. Yani “Yırtıcı hayvanlar” artık bölgede rahatlıkla beslenebilmektedir. Hatta dün çok yakında bir yılan kartalı gördük. Yılan kartalı bu yakın alana girerse bölgenin gerçekten iyi korunduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle çeşitliliği her geçen gün artıyor” dedi.