İran, Güney Kore’yi yaptırım uygulamakla tehdit etti
İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Feda Hussein Maliki, İran’ın 7 milyar dolarlık döviz kaynağının serbest bırakılmaması durumunda Güney Kore ürünlerinin ithalatının yasaklanması dahil pek çok seçeneği devreye sokabileceklerini söyledi. .
İran İşçi Haber Ajansı’na (ILNA) konuşan Maliki, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Güney Kore’de bloke edilen İran parasının serbest bırakılmasının hukuki takibine ilişkin olarak Meclis Başkanı’na bir yazı gönderdiğini bildirdi.
Konunun uzun süredir hem Meclis’in hem de hükümetin gündeminde olduğuna dikkati çeken Maliki, “Güney Kore birçok kez borcunu ödemeye hazırlandı ancak İranlı yetkililer arasında Güney Kore’nin bunu yapacağına dair bir endişe ve güvensizlik vardı. Amerikalıların izni olmadan bunu yapmayın.” söz konusu.
Tahran’ın Güney Kore’yi döviz kaynaklarını serbest bırakması konusunda uyardığını kaydeden Maliki, “Bu 7 milyar dolarlık borç ödenmezse İran’ın sessiz kalmayacağını ve Korelilere karşı birçok seçeneği kullanacağımızı defalarca ifade ettik.” sözlerini kullandı.
Maliki, İran’ın Mali Eylem Görev Gücü’ndeki (FATF) konumunun uluslararası bankaların Tahran’la işbirliği yapmaktan kaçınmasına neden olabileceği değerlendirmelerine işaret ederek, “Bu, Güney Kore’nin öne sürdüğü bir bahane. Eğer bu işi yapmazlarsa (varlıkları serbest bırakmazlarsa), Güney Kore’nin İran’da birçok ürünü olduğu için Güney Kore’nin bu ürünlere yaptırım uygulaması risk teşkil eder.” dedi.
İran, ABD’nin tek taraflı yaptırımları nedeniyle varlıklarına erişemiyor
İran, Güney Kore’nin petrol ihracatından elde ettiği ve bu ülkedeki bankalarda tuttuğu 7 milyar dolarlık dövize ABD’nin tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle ulaşamıyor.
Güney Kore’nin “The Korea Economic Daily” gazetesi 30 Mayıs’ta İran’ın Güney Kore’de tuttuğu 7 milyar dolarlık varlığının serbest bırakılmasını sağlamak için Washington ile Seul arasında görüşmeler yapıldığını bildirdi.
İran’ın yarı resmi ajansı ISNA, 6 Haziran’da yayınladığı haberde, Tahran’ın ABD’nin tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle Irak’ta dondurulan 10 milyar dolar ve Güney Kore’deki 7 milyar dolarlık varlığını serbest bırakmayı kabul ettiğini duyurdu. Haberde, Umman Sultanı Heytham bin Tarık’ın 29 Mayıs’ta Tahran’a gerçekleştirdiği ziyaret ve ABD Lideri Joe Biden’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’ün Umman ziyareti sırasında anlaşmaya varıldığı kaydedildi. Öte yandan şu ana kadar bu konuda rastgele bir gelişme olmadı.
İran ekonomive Maliye Bakanı İhsan Handuzi, 2 Ağustos’ta, yurt dışında dondurulan finansal varlıkların serbestleştirilmesine yönelik görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmeler biter bitmez Merkez Bankası aracılığıyla bilgi verileceğini duyurdu.