Ekonomi

Bitkisel üretimde rekor kırıldı: 128,6 milyon ton

2023 yılında kuraklık tehlikesi nedeniyle tarımın zarar görmemesi için çeşitli tedbirler devreye alınırken, 2022 rakamları moralleri yükseltti. 2021 yılında 117,9 milyon ton olan bitkisel üretim ölçüsü, 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşarak cumhuriyet tarihinde üretim rekoru olarak kayıtlara geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü rakamlarına göre pamuk, ayçiçeği, mısır ve yulaf gibi tarla bitkilerinde tüm zamanların en yüksek üretimine ulaşıldı. 2021 yılında 2,35 milyon ton olan pamuk üretimi, yüzde 22 artışla 2022 sonunda 2,75 milyon tona ulaştı. Sonuç olarak pamuk ithalatı yüzde 8 azalırken, ihracat 193 bin ton olarak gerçekleşti.

AYÇİÇEK VE MISIR

2021 yılında 2,41 milyon ton olan ayçiçeği üretimi, 2022 yılında yüzde 6 artışla 2,55 milyon tona ulaştı. Petrol ihracatı yüzde 29 artarak 596 bin ton olarak kaydedildi. Mısır’da 2021 yılına göre yüzde 26 artış tespit edilirken, üretim 8,5 milyon ton olurken, 2021 yılında 276 bin ton olan yulaf üretimi yüzde 32 artışla 365 bin tona yükseldi. Türkiye 2022 yılında bir önceki yıla göre 39 kat daha fazla toplam 470 ton yulaf ihraç etti.

HAVUÇ, SARIMSAK VE LAHANA

2022 yılı sebze üretiminde oldukça verimli bir yıl oldu. Toplamda 31,6 milyon ton sebze üretilirken, ihracat değeri bir önceki yıla göre yüzde 1 artarak 861 milyon dolara ulaştı. Havuç, sarımsak ve lahanada tüm zamanların rekor üretimi gözlendi. Bir önceki yıla göre yüzde 35 artan havuç üretimi 788 bin 785 ton olurken, 110 bin 454 ton da ihraç edildi. 2022’de 187 bin 951 ton sarımsak, 964 bin 296 ton lahana üretildi. 4 bin 485 ton sarımsak, 16 bin 182 ton lahana ihraç edildi.

MEYVEDE REKOR

2021 yılında meyve üretimi 24,9 milyon ton oldu. 2022 yılında ise yüzde 7,7 artışla tüm zamanların rekoru kırılarak 26,8 milyon tona ulaştı. 2021’de 4 milyon 56 bin ton meyve ihraç eden Türkiye, 2022’de 4 milyon 171 bin ton meyve ihraç etti.

Elma üretimi 4 milyon 817 bin 500 ton, armut üretimi 551 bin 86 ton, ayva üretimi 197 bin 503 ton, erik üretimi 348 bin 750 ton, şeftali-nektarin üretimi 1 milyon 8 bin 185 ton oldu. Çilek üretimi 728 bin 112 ton, incir üretimi 350 bin ton, kuru incir üretimi 91 bin 278 ton, mandalina üretimi 1 milyon 865 bin ton, muz üretimi 997 bin 244 ton, nar üretimi 681 bin 460 ton oldu. Hurmada yüzde 27 artış oldu ve üretim 97 bin 560 ton olarak kaydedildi.

BADEM VE CEVİZDE ARTIŞ VAR

2022 yılında badem üretimi yüzde 7 artışla 190 bin tona ulaşırken, ihracat yüzde 12 artarak 8 bin tona yükseldi. 2022 yılında ceviz üretimi yüzde 3 artarak 335 bin ton oldu.

ZEYTİNDE YÜZDE 71 ARTIŞ

Zeytin ve zeytinyağı üretimi de çiftçinin yüzünü güldürdü. 2021 yılında 1 milyon 738 bin 680 ton zeytin üretilirken, 2022 yılında yüzde 71 artışla 2 milyon 976 bin ton zeytin üretildi. 2021’de 94 bin ton olan sofralık zeytin ihracatı, 2022’de yüzde 15 artışla 108 bin ton oldu.

2021’de 235 bin 727 ton olan zeytinyağı üretimi yüzde 79 artışla 421 bin 717 tona yükseldi. İhracatta yüzde 72 artışla 72 bin tona ulaştı.

Küresel ölçekte etkili olan kuraklık başta olmak üzere, bu yıl üretimde düşüş yaşanmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çeşitli önlemler alınıyor. Bunların arasında modern sulamaya geçişin temeli, bölgesel üretim, daha az suya ihtiyaç duyan türler gibi çeşitli projeler var.

KAYNAK: TRT HABER

camardihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu